سودای پدران و پسران
سلیس نیوز/حمیده وطنی: سرانجام اسامی ۲۲ فیلم بخش مسابقه سینمای ایران (سودای سیمرغ) چهلمین جشنواره فیلم فجر از سوی هیئت انتخاب اعلام شد و همانطور که انتظار میرفت با توجه به تغییرات مدیریتی در سطح کلان کشور آثاری انتخابشدهاند که حساسیتبرانگیز نبوده و بهدوراز حاشیه هستند.
جشنواره امسال در نوع خود هم بینظیر است. از یکسو خبری از فیلمهای پرطمطراق و نامهای بزرگ نیست و از سوی دیگر حضور پدران و پسران در نقش تهیهکننده و کارگردان است. همچنین تعداد فیلمسازان جوان حاضر در جشنواره که با فیلم اول یا دومشان وارد این رقابت شدهاند هم قابلتوجه است.
باید دید رقابت بین مسعود کیمیایی، رضا میرکریمی، بهروز شعیبی، محمدحسین مهدویان، منیر قیدی و کیوان علیمحمدی فیلمسازان سرشناس سینما با چهرههای جدید سینمای ایران چقدر جذاب و دیدنی خواهد بود.
۲۸۸۸
کارگردان: کیوان علیمحمدی و علیاکبر حیدری
تهیهکننده: کیوان علیمحمدی
بازیگران: حمیدرضا پگاه، حامد کمیلی، سعید چنگیزیان
فیلم جدید کیوان علیمحمدی و علیاکبر حیدری، یک اثر جنگی اختصاص دارد که به گفته کارگردان آن تمام طول ۸ سال دفاع مقدس، از روز اول تا روز آخر جنگ را در برمیگیرد. گفته میشود این فیلم یکی از آثار کنجکاوانه این دوره به شمار میرود که بهاحتمالزیاد به لحاظ فرمی شکل متفاوتی نسبت به دیگر آثار دارد.
در یک نگاه: تا سال ۹۸ عادت داشتیم که نام علیمحمدی را در کنار امید بنکدار ببینیم. «شبانه» (۱۳۸۴) و «شبانهروز» (۱۳۸۷) مهمترین آثار این دو کارگردان بودند. از «سینما شهر قصه» (۱۳۹۷) راه این دو جدا شد و علیاکبر حیدری جای بنکدار را در کنار علیمحمدی گرفت.
بدون قرار قبلی
کارگردان: بهروز شعیبی
بازیگران: پگاه آهنگرانی، مصطفی زمانی، صابر ابر، الهام کردا
«بدون قرار قبلی»، پنجمین فیلم سینمایی بهروز شعیبی اقتباسی از یکی از داستانهای مصطفی مستور است. این فیلم داستان بازگشت یک هنرمند به کشور پس از سالها دوری است تا بهنوعی ادای دینی باشد به غم غربت هنرمندانی که سالها در خارج از کشور زندگی کردهاند.
در یک نگاه: بهروز شعیبی نامزد بهترین کارگردانی در سی و یکمین و سی و ششمین جشنواره فیلم فجر برای فیلمهای «دهلیز» (۱۳۹۱) و «دارکوب» (۱۳۹۶) بوده است.
بیمادر
کارگردان: سیدمرتضی فاطمی
بازیگران: امیر آقایی، میترا حجار، پژمان جمشیدی
مرتضی فاطمی مجری تلویزیون و از تهیهکنندگان سریالهای تلویزیونی است که امسال برای اولین بار در جشنواره فجر بهعنوان کارگردان حضور دارد. قصه این فیلم یک داستان اجتماعی را دنبال میکند که امیر آقایی نقش اصلی را در آن ایفا میکند.
در یک نگاه: سیدمرتضی فاطمی همان مجری برنامه «اختیاریه» است که جمشید مشایخی در آن گفت غلامرضا تختی خودکشی کرده است.
کارگردان: مسعود کیمیایی
بازیگران: مهران مدیری، پولاد کیمیایی، فرهاد آئیش، مانی حیدری، سارا بهرامی، پانتهآ بهرام، حمیدرضا آذرنگ.
«خائن کشی» سیامین فیلم مسعود کیمیایی در مقام کارگردان است. داستان آخرین فیلم مسعود کیمیایی پیرامون موضوع رفاقت و مردمداری میچرخد و گذری به ماجرای ملی شدن صنعت نفت دارد که سکانسهای مربوط به این رخداد تاریخی در روز ۲۹ اسفندماه همزمان با روز ملی شدن صنعت نفت فیلمبرداری شد.
در یک نگاه: مسعود کیمیایی بهتمامی سابقه است و گذشته. هرچه هست و دارد از روزگار ماضی است. خاطرهای است که دوستدارانش امیدوارند باز خود را تکرار کند، حتی اگر تا همیشه ناامیدشان کند.
درب
کارگردان: سید هادی محقق
بازیگران: با حضور نا بازیگران بومی.
فیلم «دِرب» در استان کهگیلویه و بویراحمد و در روستاهای اطراف شهر سوق تصویربرداری شده و روایتگر مأمور اداره برقی است که قرار است برق خانهای تک و دورافتاده را وصل کند. در حقیقت «دِرب» داستان ۲ برادر معلول است که یکی از آنها بههیچوجه قادر به حرکت نیست، ولی برادر دیگر تنها از ناحیه پا به پایین فلج مادرزادی است و او نانآور خانواده محسوب میشود.
در یک نگاه: «ممیرو» (۱۳۹۴) فیلم تحسینشده محقق است. دِرب در گویش لری به معنای زمین سفت است.
کارگردان: آرین وزیردفتری
بازیگران: طناز طباطبایی، صابر ابر، شادی کرمرودی.
فیلم سینمایی «بیرویا» نخستین فیلم بلند هومن سیدی در مقام تهیهکننده است که آرین وزیر دفتری آن را کارگردانی کرده است. این فیلم داستانی را دنبال میکند که میان یک زوج جوان اتفاق میافتد. این زوج با یک دختر بینامونشانی مواجه میشوند که زندگی آنها را تحتالشعاع قرار میدهد.
در یک نگاه: وزیردفتری همسر شادی کرمرودی است و پیشتر با فیلم کوتاه «هنوز نه…» برنده سیمرغ بهترین فیلم کوتاه از جشنواره جهانی فجر شده بود و با فیلم کوتاه «مثل بچه آدم» در بخش سینهفونداسیون جشنواره کن حضور داشت.
برف آخر
کارگردان: امیرحسین عسگری
بازیگران: امین حیایی، لادن مستوفی، مجید صالحی.
فیلم «برف آخر» در شرایط سخت و سرد شمال کشور ساختهشده و نگاهی متفاوت به روزمرگیهای یک دامپزشک دارد. پیشازاین صحبتهایی مبنی بر حضور احسان علیخانی بهعنوان سرمایهگذار و تهیهکننده در این ساخت این فیلم مطرح بود.
در یک نگاه: نامزد بهترین کارگردانی و بهترین فیلمنامه در بخش نگاه نو سی و سومین جشنواره فیلم فجر برای فیلم «مرز» (۱۳۹۳)
ماهان
کارگردان: حمید شاهحاتمی
بازیگران: همایون ارشادی، رامین ناصرنصیر، امیررضا نظری، نگار جوکار و وحید رحیمیان.
«ماهان» روایت زندگی یک بازیگر تئاتر است. قصه این فیلم از یک اتفاق واقعی الهام گرفتهشده و روایت زندگی یک بازیگر تئاتر است که پس از مدتها میتواند نقش اصلی یک نمایش را روی صحنه ایفا کند، اما بیماری سرطان مسیر زندگی او را دستخوش تغییرات جدی میکند.
در یک نگاه: تهیهکننده «ماهان»، علی شاهحاتمی کارگردان سریال مشهور دهه هشتاد به نام «خوشرکاب» است. حمید شاهحاتمی هم پیشتر در کنار پدرش، فیلم «رؤیای سینما» را کارگردانی کرده بود و این فیلم نخستین اثر سینمایی مستقل اوست.
کارگردان: حسین دارابی
بازیگران: مریلا زارعی، بهروز شعیبی، وحید رهبانی، سیاوش طهمورث، سولماز غنی.
دومین فیلم حسین دارابی داستان تشویشهای زنی است در آستانه از دست دادن تمام زندگیاش قرار دارد و برای اینکه این اتفاق رخ ندهد دست به هر کاری میزند.
در یک نگاه: دارابی از جشنواره سال گذشته برای فیلم «مصلحت» (۱۳۹۹) برنده دیپلم افتخار بهترین کارگردان فیلم اولی شد. محمدرضا شفاه، تهیهکننده فیلم کارشناسی ارشد رشته سینما از دانشگاه رن فرانسه دارد و نامش با فیلم «دیدن این فیلم جرم است» و حواشی آن گرهخورده است.
بیرو
کارگردان: مرتضیعلی عباسمیرزایی
بازیگران: بزرگترین کنجکاوی، بازیگر نقش بیرانوند است.
فیلم «بیرو» داستان زندگی علی بیرانوند دروازهبان تیم ملی است که برای رسیدن به این جایگاه مشکلات و سختیهای زیادی متحمل شده است. این فیلم دوران کودکی تا ورود به فوتبال حرفهای و عضویت در تیم ملی فوتبال ایران وی را به تصویر کشیده است.
در یک نگاه: «انزوا» (۱۳۹۵) و «خون خدا» (۱۳۹۷) دو ساخته عباسمیرزایی هستند. مجید برزگر، تهیهکننده فیلم در چند سال اخیر بیشتر روی تهیهکنندگی تمرکز داشته تا کارگردانی.
موقعیت مهدی (باکری)
کارگردان: هادی حجازیفر
بازیگران: هادی حجازیفر.روحالله زمانی، ژیلا شاهی.
فیلم «موقعیت مهدی» درباره شخصیت یکی از فرماندهان نامدار دفاع مقدس شهید مهدی باکری است که حجازیفر آن را در قالب یک مینی سریال چندقسمتی برای تلویزیون تولید کرده است. بر اساس تصمیم عوامل یک نسخه سینمایی این فیلم برای حضور در جشنواره فجر آماده نمایش شده است.
در یک نگاه: حجازیفر دیگر در میان غبار نیست درنهایت شفافیت، بهسرعت میدود و از فیلمی به فیلم دیگر میرود.
کارگردان: رضا میرکریمی
بازیگران: محسن کیایی، تورج الوند، لاله مرزبان، ویشکا آسایش، کیومرث پوراحمد.
فیلمنامه فیلم سینمایی «نگهبان شب» به قلم محمد داوودی و سید رضا میرکریمی به رشته تحریر درآمده است. فیلم جدید میرکریمی درامی اجتماعی است که داستان یک خانواده را روایت میکند.
در یک نگاه: رضا میرکریمی، کارگردان محبوب جشنواره فجر که دو بار برای فیلمهای «اینجا چراغی روشن است» (۱۳۸۰) و «به همین سادگی» (۱۳۸۶) از جشنواره فیلم فجر جایزه گرفته و حضور خودش در فجر از فیلمهایش مهمتر است.
مرد بازنده
کارگردان: محمدحسین مهدویان
بازیگران: جواد عزتی، رعنا آزادیور.
فیلم جدید محمدحسین مهدویان یک تریلر پلیسی است که جواد عزتی نقش اصلی آن را ایفا میکند. مهدویان در تجربه جدید خود به سراغ یک داستان متفاوت پلیسی جنایی رفته که از یکی از پروندههای مهم سالهای نهچندان دور الهام گرفته است.
در یک نگاه: محمدحسین مهدویان از سال ۱۳۹۴ که فیلم نخستش، «ایستاده در غبار» را ساخت تا امسال، سالی یک فیلم کارگردانی کرده است و در این میان سریال «زخم کاری» را هم برای شبکه خانگی ساخت. تهیهکننده این فیلم امیر بنان و کامران حجازی هستند. بنان در اولین تجربه سینمایی خود برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم از سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر برای فیلم «خورشید» ساخته مجید مجیدی شد.
دسته دختران
کارگردان: منیر قیدی
بازیگران: نیکی کریمی، پانتهآ پناهیها، فرشته حسینی، هدی زینالعابدین، صدف عسگری.
منیر قیدی در «دسته دختران» راوی مقاومت و ایثار زنان در روزهای پرتلاطم ابتدایی جنگ است. او با بازسازی تصاویر زنده و مستند از نبرد خانه به خانه خرمشهر، اولین تصویر سینمایی با نگاه زنانه از آن مقاومت را خلق کرده است.
در یک نگاه: منیر قیدی جایزه استعداد درخشان بهترین فیلم اولی از سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر برای فیلم «ویلاییها» (۱۳۹۵) را از آن خودساخته است. او در اعتراض به داوریهای سی و پنجمین جشنواره فجر از کاندیداتوری خود در بخش فیلمنامه انصراف داد.
شب طلایی
کارگردان: یوسف حاتم کیا
بازیگران: حسن معجونی، یکتا ناصر، مریم سعادت، مسعود کرامتی، سوگل خلیق، بهناز جعفری، سینا رازانی، ناصر هاشمی.
فضای فیلم «شب طلایی» کاملاً اجتماعی و روانشناسانه است. این فیلم به موضوع روابط پیچیده درون یک خانواده میپردازد که در دوران کرونا با بحرانی جدی مواجه میشوند. تهیهکنندگی این فیلم را ابراهیم حاتمیکیا بر عهده دارد.
در یک نگاه: یوسف حاتم کیا، فرزند فیلمساز نامآشنای سینمای ایران ابراهیم حاتمیکیا است. از او مستند «چشم جنگ» ساخته مشترک با مهدی برجیان و فیلم کوتاه «بازگشت» در گروه سینمایی هنر و تجربه به نمایش درآمده است.
لایههای دروغ
کارگردان: رامین سهراب
بازیگران: رامین سهراب، کامران تفتی، نادر فلاح، آرمان درویش، روشنک گرامی، آنتی رینی، سونیا فارلینگ، آنو سینیسالو.
فیلم «لایههای دروغ» روایتگر زندگی یک آتشنشان است که در یک سانحه جان فردی را نجات میدهد و اتفاقهایی پسازاین ماجرا برای او رخ میدهد. رامین سهراب علاوه بر کارگردانی این فیلم بهعنوان بازیگر نقش اصلی نیز حاضر بوده است.
در یک نگاه: اطلاعاتی از پیشینه فیلمسازی رامین سهراب در دسترس نیست. گفته میشود او مدیر بدلکاری سه فیلم بوده (البته به بلندی و کوتاهی این فیلمها اشاره نشده) و از مدرسه بازیگری استلا آدلر در لسآنجلس فارغالتحصیل شده است. تولید مشترک ایران و فنلاند است و محصول کمپانی فنلاندی Sonram Productions با مشارکت بنیاد سینمایی فارابی است.
ملاقات خصوصی
کارگردان: امید شمس
بازیگران: پریناز ایزدیار، هوتن شکیبا، ریما رامین فر.
فیلمنامه «ملاقات خصوصی» بهصورت مشترک توسط امید شمس و علی سرآهنگ نوشتهشده که روایتگر داستانی عاشقانه است. این فیلم داستان عشق دو جوان را که در کشاکش زندگی شیرین بهدوراز هیاهوی شهر اتفاق میافتد بیان میکند.
در یک نگاه: امید شمس سابقه ساخت دو فیلم کوتاه «گذر» و «شب تولد» را دارد. امیر بنان تنها تهیهکننده دو فیلمه جشنواره چهلم است.
شادروان
کارگردان: حسین نمازی
بازیگران: سینا مهراد، گلاره عباسی، نازنین بیاتی، رویا تیموریان، رضا رویگری.
«شادروان» روایتی از یک ملودرام اجتماعی در بستر خانوادهای حاشیهنشین است. نمازی در فیلم تازه خود به سراغ یک سوژه اجتماعی طبقه پایینشهری رفته و قصه شیرینی را روایت میکند.
در یک نگاه: «آپاندیس» (۱۳۹۶)، فیلم اول حسین نمازی، به جشنواره ۳۵ راه نیافت. فیلمی که ۴ سال قبل در نزدیک به ۶۰ میلیون تومان فروخت. عباس نادران، تهیهکننده «شادروان» فرزند سیاستمدار اصولگرا و نماینده مردم تهران در مجلس یازدهم است که پیشتر فیلم «شاهکش» را تهیهکرده بود.
شهرک
کارگردان: علی حضرتی
بازیگران: ساعد سهیلی، مهتاب ثروتی، کاظم سیاحی، شاهرخ فروتنیان، همایون ارشادی.
فیلم «شهرک» دومین ساخته علی حضرتی در مقام کارگردان است که امسال به جشنواره فجر راه پیداکرده است. این فیلم در ژانر اجتماعی تولیدشده و قصه متفاوتی را با بازی ساعد سهیلی روایت میکند.
در یک نگاه: علی حضرتی در مقام کارگردان فیلم «سازهای ناکوک» (۱۳۹۸) را ساخته و تهیهکنندگی فیلمهای «خداحافظی طولانی» (فرزاد موتمن) «نیمرخها» (شادروان ایرج کریمی)، «یک قناری، یک کلاغ» (مرحوم اصغر عبداللهی) و «اردک لی» (بهروز غریبپور) را بر عهده داشته است. او فرزند الیاس حضرتی سیاستمدار و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی است.
ضد
کارگردان: امیرعباس ربیعی
بازیگران: مهدی نصرتی، لیلا زارع، لیندا کیانی، نادر سلیمانی.
فیلم «ضد» به نویسندگی حسین تراب نژاد، درامی سیاسی است که در بستر یکی از حوادث مهم و ملتهب ابتدای انقلاب اسلامی روایت میشود. ربیعی پیشازاین نیز فیلم «لباس شخصی» را در اولین تجربه سینمایی خود کارگردانی کرده بود.
در یک نگاه: فیلم اول ربیعی «لباس شخصی» بود که نامزد بهترین فیلم اول در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر شد.
علفزار
کارگردان: کاظم دانشی
بازیگران: پژمان جمشیدی، سارا بهرامی.
فیلمنامه علفزار با مضمونی اجتماعی، بر اساس داستانهای واقعی به نگارش درآمده است. این فیلم به تهیهکنندگی بهرام رادان، درامی اجتماعی و دادگاهی درباره یکی از پروندههای قضایی چند سال اخیر است و همه داستان آن در یک دادگاه میگذرد.
در یک نگاه: کاظم دانشی سابقه ساخت چند فیلم کوتاه دارد. بهرام رادان هم که این روزها «گربه سیاه» را در بهعنوان بازیگر و تهیهکننده روی پرده دارد، «علفزار» دومین تجربه او در زمینه تهیهکنندگی یک فیلم سینمایی است.
نمور
کارگردان: داوود بیدل
بازیگران: محمدرضا علیمردانی، سمیرا حسنپور، نسیم ادبی، بهاره کیانافشار.
داستان «نمور» درباره خانوادهای است که پس از مدتها به بهانه فوت شوهر خواهرشان به منطقهای از شمال که محل تولدشان است، میروند و اتفاقی میافتد که آغازکننده قصه فیلم است. این فیلم اجتماعی، روایت متفاوتی از زندگی یک خانواده را تعریف میکند.
در یک نگاه: فیلم اول بیدل «روزگاری عشق و خیانت» (۱۳۹۲) به تهیهکنندگی روحالله شمقدری بوده است.
سید یاسر جعفری، تهیهکننده نمور خودش بازیگر و مدیرمسئول آموزشگاه بازیگری و کارگردانی «آوای امید ستاره ایرانیان» است.
در صورت هرگونه تغییر این لیست بهروز رسانی خواهد شد!
حمیده وطنی
حمیده وطنی گرگری کارشناس ارشد پژوهش هنر، نویسنده و منتقد سینما، فعالیت پژوهشی خود را با نشریه علمی پژوهشی نگره بهعنوان مدیر داخلی نشریه و فعالیت رسانهای سینمایی را با ماهنامه سینما آغاز کرد مقالات او در نشریات متعددی ازجمله مهر، سینما ویدئو، روزنامه اعتماد ... چاپشده است، او پیشتر دبیر تحریریه نشریه «دایره» بود و هماکنون دبیر تحریریه رسانه رسمی فرهنگی هنری سلیس نیوز و دبیر سرویس سینمایی است.