کاربران توییتر نگران آینده این شبکه اجتماعی هستند.
همین چند روز قبل بود که روزنامه فرانسوی «لا کروا» تیتر نخست خود را به توییتر و حضور نگرانکننده ایلان ماسک بر مسند این شبکه اجتماعی عظیم و پرمخاطب اختصاص داد و نوشت: «ایلان ماسک، سمت تاریک توییتر». اکنون خرید این پلتفرم مشهور توسط میلیاردر آمریکایی نگرانیهایی را برای زندگی دموکراتیک ایجاد کرده است.
این روزها انبوهی از آدمها از توییتر بیرون میروند و با آن خداحافظی میکنند. هشتگ «روحت شاد توییتر[۱]» پرکاربرد شده است و بسیاری از کاربران این سایت در تلاش هستند تا اطلاعات خود در این شبکه را دانلود کنند. همچنین کاربران، انواع سایتهای جانشین برای آن پیشنهاد میکنند. (مارتین لوئیس، مشاور امور اقتصادی و مالی که حدود دو میلیون فالوور در توییتر دارد ماستودون را پیشنهاد میدهد هرچند خودش میگوید هنوز نمیداند چطور باید با این برنامه کار کند). مستودون در ظاهر شبیه توییتر است اما به روشی متفاوت کار میکند.
مدیر جدید توییتر، ایلان ماسک که هرگز به ماجراهای پرطرفدار و پربازدید بیاعتنا نمیماند، تصویر سنگ قبری را در حساب کاربری خود منتشر کرد که لوگوی توییتر بر آن نقش بسته است. کارکنان توییتر هم شغلهای خود را ترک کردهاند. ایلان ماسک یک هفته پس از خرید قطعی این شبکه اجتماعی نیمی از نیروی انسانی توییتر را از کار بیکار کرد و تعداد زیادی هم پس از دریافت ایمیلی از ماسک که از آنها درخواست کار «شدید» و ساعات کاری طولانی کرده بود تصمیم به ترک شغل خود گرفتند.
بنا بر اطلاعات حسابهای کاربری افرادی که توییتر را ترک کردند بیشتر آنها مهندسان، برنامهنویسان و متخصصان شبکههای اجتماعی بودهاند، افرادی که نقش اساسی در کارکرد توییتر داشتند. در ادامه به دو دلیل عمده آسیبپذیری توییتر میپردازیم که میتواند باعث شود پرنده آبی زودتر ازآنچه فکر کنیم از شاخه بپرد.
آیا توییتر میتواند هک شود؟
اولین و مشهودترین آسیبپذیری توییتر خطر هک شدن فاجعهبار است. توییتر مانند همه وبسایتهای بزرگ بهطور مداوم در معرض حمله بدافزارهای گوناگون است. رهبران و سیاستمداران و افراد مشهور جهان در توییتر همه حسابهای شخصی کاربری و میلیونها فالوور دارند، هدفی آسان و در دسترس برای هکرهایی که میخواهند کلاهبرداری و شیادی کنند. بارها پیشازاین نتیجه آن را دیدهایم.
یا گروهی فقط میخواهند توییتر را نابود کنند و آن را با ترافیک شدید وب بمباران میکنند طوری که ناچار از کار بیفتد. چنین تلاشهایی بهطور مستمر انجام میشود و نبردی همیشگی برای بقای وبسایتها و شبکههای عظیم است. امنیت سایبری یکی از مهمترین کارهای هرروزه شرکتها در قرن ۲۱ است یا باید باشد. هفته گذشته مدیر بخش امنیت سایبری توییتر، لیا کیسنر از سمت خود استعفا داد. خبر نداریم که آیا فرد دیگری جانشین او شده باشد. (توییتر بخش روابط عمومی هم ندارد، به همین دلیل کسب اطلاعات کار آسانی نیست).
بنا بر اطلاعات حسابهای کاربری افرادی که توییتر را ترک کردند بیشتر آنها مهندسان، برنامهنویسان و متخصصان شبکههای اجتماعی بودهاند، افرادی که نقش اساسی در کارکرد توییتر داشتند.
به نظر میرسد توییتر از امنیت سایبری قدرتمندی برخوردار باشد. سایتی که هرماه ۳۰۰ میلیون کاربر از آن استفاده میکنند نمیتواند بدون امنیت سایبری قوی به کار خود ادامه دهد و این کار نیاز به خدمات و نگهداری مداوم دارد.
فقط به تلفن همراه یا لپتاپ خود فکر کنید و به همه خدمات ایمنی که باید مدام روزآمد شوند. چون هرروز آسیبها و صدمات و بدافزارهای جدیدی تولید میشوند که میتوانند به سپر حفاظتی شما رخنه و نفوذ کنند و خدمات پشتیبانی نرمافزارها و برنامههای گوناگون وظیفهدارند جلوی این بدافزارها را بگیرند.
سِروِرها در معرض تهدید
فاجعه احتمالی دیگر ازکارافتادن سرورهاست، چه به دلیل دشمنی و کینه چه به دلیل خطا و اشتباه یا عدم نظارت دقیق در برنامههای منظم نگهداری و تعمیر. بدون سرورها توییتری در کار نخواهد بود (همچنین فیسبوک یا اینستاگرام و درواقع کل جهان دیجیتال).
سرورها کامپیوترهای پرقدرتی هستند که مانند بدنه اصلی شبکههای اجتماعی و اینترنتی عمل میکنند. سرورها در دیتاسنتر یا مرکز دادهها نگهداری میشوند. این مراکز مخازنی از سرورهای کامپیوتری هستند که مرکز عملیات همه کسبوکارهای اینترنتی است. مناسبات مجازی جهان بر پایه این سرورها میچرخد. میتوانید تصور کنید که اینهمه کامپیوتر چقدر حرارت تولید میکنند. مرکز دادهها باید خنک نگهداشته شود و به همین دلیل نیاز به منبع دائمی برق دارد. سرورها نیاز به خدمات پشتیبانی و نگهداری دارند و باید تعویض شوند تا اطلاعات و دادهها بتواند بهخوبی جریان پیدا کند. هریک از این موارد امکان برود خطا و مشکل و اشتباه دارد که اگر پیش بیاید نتیجهای ناگهانی و شدید خواهد داشت.
آخرین راهحل
البته ایلان ماسک همه این مسائل را میداند. بیایید فرض کنیم که حتماً میداند، هرچند شاید تصمیم بگیرد خودش را به لودگی بزند و شوخی کند اما نمیدانیم اکنون چه کسی مراقب اوضاع است. دیروز اتفاقی برای من افتاد که باعث شد فکر کنم هنوز افرادی در توییتر هستند که مراقب اوضاع آن باشند.
من ماجرای زن فضانوردی را نقل کردم که بهاشتباه دسترسی خود را بهحساب کاربریاش ازدستداده بود و حساب او مسدود شده بود. هیچکس در توییتر یا آقای ماسک یا افراد شرکت او به من پاسخ ندادند و حتی با خود آن فضانورد تماس نگرفتند اما همان روز حساب کاربری او بازگشت و دوباره فعال شد. یک نفر، یکجایی در توییتر به ماجرا توجه کرده بود. شاید هنوز بهقدر کافی چنین افرادی در توییتر باقیمانده باشند. راهحل آخر و نهایی برای ایلان ماسک این است که بگوید توییتر ورشکست شده است و به آخر خط رسیده است.
[۱]. RIPTwitter